Właściwie wszystkie rodzaje orzechów są uwielbiane zarówno za swój smak, jak i właściwości odżywcze. Miłośnicy zdrowego odżywiania doskonale wiedzą, że w orzechach zawarte jest ogromne bogactwo natury. Włączając je do swojej diety możemy zapewnić sobie znaczną część wszystkich składników odżywczych, jakich tylko potrzebuje nasz organizm do normalnego funkcjonowania. Dobrym przykładem są tutaj wartości odżywcze orzechów włoskich. Wielu ludzi rezygnuje z tych orzechów uważając, że są one zbyt kaloryczne.
W rzeczywistości jednak wynika to z dużej zawartości pełnowartościowego białka. Orzechy włoskie mogą zatem znajdować się nawet w diecie odchudzającej. Zawierają one mnóstwo cennych składników, takich jak kwasy omega – 3, oraz liczne minerały i witaminy. Doskonale wpływają między innymi na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Pomagają w radzeniu sobie ze stresem i wspomagają pracę mózgu. Regulują również ciśnienie krwi i obniżają w niej poziom złego cholesterolu. Oprócz wszystkich dobroczynnych właściwości oferują po prostu doskonały smak, dzięki któremu można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów.