Bogate właściwości herbaty zielonej można w pełni wykorzystać, gdy jej parzenie odbywa się prawidłowo. Nie powinno się traktować jej tak samo inne napary, których parzenie zalecane jest tuż po zagrzaniu wody.
Oznacza to, iż musimy wiedzieć, ile parzyć zieloną herbatę oraz jak gorąca ma być woda. Liście są niezwykle bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, kiedy tylko zostaną zalane wrzątkiem, tracą niemalże wszystkie swoje dobroczynne składniki. Zielona herbata lubi temperaturę ok. 80 stopni, ale można ją parzyć także w 70 stopniach, wówczas proces będzie trwał nieco dłużej. Po zalaniu zakrywamy filiżankę spodkiem i czekamy do 3 minut. Przedłużanie niczego nie zmieni w jej działaniu, stanie się za to bardziej gorzka, co oczywiście można zrobić celowo, jeśli preferujemy posmak goryczki.
Ponadto, ile parzyć zieloną herbatę zawsze znajdziemy na opakowaniu. Jeżeli zaopatrzymy się w herbatę w torebkach tzw. ekspresową, wówczas będzie miała ona o wiele jaśniejszą barwę, lżejszy aromat oraz delikatniejszy smak. Trzymanie torebki podczas picia naparu nie wpłynie na jej intensywność tak, jak w przypadku liści.